Syyskokous 2018

Yhdistyksen sääntömääräinen syyskokous pidetään maanantaina 3.12.2018 kello 18 alkaen Helsingissä. Kokous on avoin kaikille Historioitsijat ilman rajoja ry:n jäsenille.

 

Liity jäseneksi 26.11.2018 mennessä ja tule mukaan suunnittelemaan ja ideoimaan yhdistyksen ensi vuoden toimintaa!

Mikäli olet kiinnostunut toimimaan yhdistyksen hallituksessa ensi vuonna, mutta et pääse paikalle kokoukseen, ilmoitathan siitä ennen kokousta sähköpostitse hallituksen sihteeri Sanna Hentuselle (sanna@hwb.fi).

Kokousasioiden jälkeen seuraa dosentti André Swanströmin alustus aiheesta Suomalaiset SS-miehet, politiikka ja sotarikokset.

Kokouksen esityslistalla ovat seuraavat asiat:

 

  1.  kokouksen avaus
  2.  valitaan kokouksen puheenjohtaja, sihteeri, kaksi pöytäkirjantarkastajaa ja tarvittaessa kaksi ääntenlaskijaa
  3.  todetaan kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus
  4.  hyväksytään kokouksen työjärjestys
  5.  vahvistetaan toimintasuunnitelma, tulo- ja menoarvio sekä liittymis- ja jäsenmaksun suuruus seuraavalle kalenterivuodelle
  6.  päätetään hallituksen jäsenten lukumäärästä
  7.  valitaan hallituksen puheenjohtaja ja muut jäsenet
  8.  valitaan yksi tai kaksi toiminnantarkastajaa ja varatoiminnantarkastajaa taikka yksi tai kaksi tilintarkastajaa ja varatilintarkastajaa
  9.  käsitellään muut kokouskutsussa mainitut asiat

Ilmoittaudu

Tarjoamme jäsenillemme André Swanströmin Hakaristin ritarit. Suomalaiset SS-miehet, politiikka, uskonto ja sotarikokset -teoksen alennettuun hintaan. Ohjeet tilaukseen sekä alennuskoodi seuraavassa jäsenkirjeessä!

 

Suomalainen vapaaehtoisista koostunut SS-pataljoona on sotahistorian erikoisuuksia, jota ympäröi isänmaallisuuden sädekehä mutta myös sotarikosepäilyjen varjo. Kotimaisessa historiankirjoituksessa suomalaiset SS-miehet on nähty epäpoliittisina eliittisotilaina ja velvollisuudentuntoisina isänmaanystävinä, jotka sotivat kotimaansa vapauden puolesta Hitlerin muuten niin pahamaineisissa SS-joukoissa.

 

Hakaristin ritarit kyseenalaistaa suomalaisen SS-tutkimuksen luomia myyttejä ja porautuu suomalaisen nationalismin ytimeen. Mikä sai 1 400 nuorta suomalaista liittymään Heinrich Himmlerin johtamiin Waffen-SS-joukkoihin ja vannomaan uskollisuutta Adolf Hitlerille? Pystyikö pahamaineisissa SS-joukoissa taistelemaan puhtain asein? Vaikka suomalaiset SS-miehet eivät Saksan itärintamalle lähtiessään tienneet holokaustista ja sotarikoksista, kansallissosialistisen ideologian julmuudesta ei ollut pienintäkään epäilystä. Toisia se veti puoleensa, toiset kavahtivat sitä.

 

Hakaristin ritarit tuo päivänvaloon vaiettuja puolia suomalaisista SS-joukoista ja haastaa aiemman, poliittisesti värittyneen tutkimuksen. Suomalaiset rivimiehet kamppailivat sodan raadollisuuden ja ylevän propagandan ristipaineessa. Joukkoon mahtui viimeiseen saakka Hitlerille uskollisia kansallissosialisteja, kuten Unto Boman ja korkeimpaan SS:n sotilasarvoon kohonnut suomalainen, Obersturmbannführer Kalervo Kurkiala. SS:n julmuuksia kritisoi puolestaan sotilaspastori Ensio Pihkala, joka tallensi päiväkirjaansa silminnäkijäkuvauksia juutalaisten joukkotuhosta.

 

[Lue lisää]