Kenen historia?

Suomessa on tilaa monipuolisemmalle historiakertomukselle. Vähemmistöjen asemaa tulisi käsitellä myös virallisissa yhteyksissä, silloinkin kun se ei nykyvalossa näytä kunniakkaalta tai oikeudenmukaiselta. Samalla on voitava kyseenalaistaa yksipuolista ja ulossulkevaa kuvaa suomalaisuudesta. Kansainvälistyvässä maailmassa on yhä vähemmän perusteltua esittää Suomi historiankirjoituksessa irrallaan muusta maailmasta.

 

Keräsimme tietoa siitä, miten kolonialismia käsitellään historian opetuksessa. Halusimme selvittää miten kolonialismin kysymyksiä opetetaan historian laitoksilla suomalaisissa yliopistoissa ja kuinka laajaa on kiinnostus näiden kysymysten käsittelyyn opiskelijoiden ja tutkijoiden keskuudessa. Entä nähdäänkö kolonialismi Suomen historiasta erillisenä ilmiönä? Kuinka paljon opetuksessa käsitellään suomalaisten vähemmistöjen historiaa?

 

Raportti kyselyn tuloksista julkaistaan keskiviikkona 24.10. kello 14 Helsingin Vanhalla ylioppilastalolla. Tilaisuus on kaikille avoin, mutta rajallisen tilan vuoksi toivomme ennakkoilmoittautumisia alla olevalla lomakkeella.

 

Tilaisuus päättyy kello 16, jonka jälkeen on mahdollisuus haastatella tutkimuksen tekijöitä. Haastattelupyynnöt ja raportin tilaus ennakkoon: jenni.laakso@hwb.fi.

 

Seuraa ja kommentoi Twitterissä tunnisteilla #kenenhistoria ja #HWBevent. Tapahtuma löytyy myös Facebookista.

 

TERVETULOA MUKAAN!

OHJELMA

 

14:00 Tervetuloa!

 

14:00-14:10 Raportin esittely

    Emma Hakala, Iina Hakola

 

14:10-14:20 Kolonialismin opetus

    Holger Weiss

 

14:20-14:30 Globaali historia

    Rinna Kullaa

 

14:30-14:40 Opetusministeriön kommentit

    Anita Lehikoinen

 

14:40-15:10 Paneelikeskustelu

    Leif Hagert, Romaninuorten neuvosto

    Eilina Gusatinsky, Cultura-säätiö

    Yusuf M. Mubarak, Suomi-Somalia Seura

 

15:10-16:00 Keskustelua

Raportti ja tilaisuus toteutetaan Jenny ja Antti Wihurin rahaston tuella.